U trendu

NATO: Talibani da preuzmu sve međunarodne obaveze Avganistana

BRISEL – Ministri spoljnih poslova NATO danas su potvrdili da će u fokusu daljeg delovanja Alijanse biti bezbedna evakuacija njihovih i državljana Avganistana iz Kabula, a pozvali su talibane koji su uspostavili vlast da vode borbu protiv terorizma.

Nakon današnjeg virtuelnog sastanka ministara spoljih poslova zemalja članica o situaciji u Avganistanu, NATO je u saopštenju pozvao nove talibnske vlasti da se pobrinu da ova zemlja ne postane centar terorizma.

„Svaka buduća avganistanska vlada mora da se pridržava međunarodnih obaveza Avganistana i obezbedi da zemlja više nikada ne služi kao sigurno utočište za teroriste“, navodi se u saopštenju saveza, prenosi AP.

Neke od 30 država članica NATO pozvale su danas SAD da obezbede aerodrom u Kabulu koliko god to bude potrebno, čak i posle evakuacije svih američkih državljana, pošto mnoge savezničke države šalju svoje avione u Kabul kako bi što pre izvukli što više ljudi.

U zajedničkom saopštenju članice su poručile da će sve dok se operacije evakuacije budu nastavljale održavati blisku operativnu vojnu saradnju na aerodromu u Kabulu.

„Naš neposredni zadatak sada je da ispunimo svoju obavezu i nastavimo bezbednu evakuaciju naših građana, državljana partnerskih zemalja i ugroženih Avganistanaca, posebno onih koji su pomogli u našim naporima“, navodi se u saopštenju NATO.

NATO je vodio međunarodne bezbednosne operacije u Avganistanu od 2003. godine, ali je 2014. završio borbene operacije i usredsredio se na obuku nacionalnih bezbednosnih snaga te zemlje od oko 300.000 vojnika, a koje su poražene u talibanskoj ofanzivi u samo nekoliko dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.