U trendu

NATO u strahu od Kine i Rusije – povećava aktivnost u kosmosu

NATO se sprema da posveti više pažnje kosmičkom prostoru, zato što savremene vojne operacije sve više zavise od kosmosa, a Alijansa strahuje od tehnologije za borbu protiv satelita koju razvijaju Kina i Rusija, piše „Špigl“.

NATO namerava da poveća svoju aktivnost u kosmičkom prostoru, a odluka o tome trebalo bi da bude doneta na sastanku šefova diplomatije zemalja NATO-a sledeće sedmice i na samitu lidera zemalja NATO-a početkom decembra, piše list.

Na taj način u okviru NATO-a kosmički prostor će dobiti isti status kao zemlja, vazduh, voda i sajber-prostor. Prema navodima lista, to znači da će napad na bilo koju članicu NATO-a u kosmosu rezultirati aktiviranjem tačke o kolektivnoj bezbednosti.

„Špigl“ navodi da je razlog za takav korak to što savremene vojne operacije sve više zavise od kosmosa, a pre svega od upotrebe satelita. NATO odavno strahuje od toga da bi zemlje poput Kine i Rusije mogle da razrađuju sisteme za borbu protiv satelita.

List navodi da na jačanju vojnog kosmičkog programa pre svega insistiraju SAD i Francuska. Američki predsednik Donald Tramp je čak govorio o mogućem stvaranju zasebnih kosmičkih snaga SAD.

Prema informacijama „Špigla“, u ovom trenutku u kosmosu je aktivno oko 2.000 satelita. NATO ne raspolaže neposredno nijednim od njih, ali ih imaju zemlje-članice Alijanse.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.