U trendu

NATO u tri uspešne žene u nauci uvrstio Željku Antić iz SRB

BRISEL – Povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, NATO je na svom sajtu predstavio tri mlade žene koje prave ogromne korake u inovacijama i tehnologiji, uz podršku NATO programa za mir i bezbednost, među kojima je i jedna dama iz Srbije – Željka Antić, istraživač na Institutu za nuklearne nauke Vinča.

Antić se čitavog života bavila naukom, što ju je motivisalo i da završi doktorat iz hemije i hemijske tehnologije.

Kako se navodi, Antić ceni istraživanja, kontinuirano trenira svoj mozak kako bi bio logičniji i kako bi razmišljala jasnije i samim tim bila bolja u rešavanju problema.

„Kao naučnik smatram da je moj rad važan i da će imati direktan uticaj na ljude dugoročno. Karijera u nauci otvara mogućnost za rešavanje globalnih izazova povezanim sa zdravljem, bebzbednošću, klimatskim promenama, održivom energijom i hranom“, istakla je ona.

Iako, kako je navela, više žena nego muškaraca u Srbiji prati karijeru u naučnim instraživanjima, veruje da mlade devojke i žene treba da izaberu svoju profesiju bez predrasuda.

Kaže i da ona o ovoj temi želi da razgovara sa svojom 11-ogodišnjom ćerkom i njenim prijateljima i tako da ih podstakne da prate svoja interesovanja u karijeri.

„Moj savet svim mladim ljudima koji se interesuju za naučnu karijeru, a posebno mladim devojkama i ženama, je da im je takva karijera nadohvat ruke“, istakla je Antić.

Inače, ona učestvuje u višegodišnjem projektu NATO programa za mir i bezbednost čiji je cilj razvoj nove tehnologije za otkrivanje i prepoznavanje eksploziva na velikim podrškama, a takođe u istom projektu učestvuju istraživački timovi iz Velike Britanije i SAD.

Pored Antić, NATO je na svom sajtu predstavio i docenta na Univerzitetu Hamad Kalifa u Kataru Marva Karage, kao i Oleseu Caftanovu koja je mladi istraživač iz Moldavije, a trenutno radi na doktoratu na Institutu za matematiku i računarstvu „Vladimir Adrunačievici“ u Kišinjevu.

Generalna skupština OUN je 2015. ustanovila ovaj Međunarodni dan žena i mladih devojka koji se održava svakog 11. februara kako bi se prepoznala ključna uloga žene i devojke koju imaju u nauci i tehnologiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.