U trendu

Naučnici pronašli pentakvark?

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je danas da je prvi put detektovana subatomska čestica pentakvark koja je do sada postojala samo u teoriji.

CERN je naveo da je do ovog otkrića došao tim naučnika koji je radio jedan od četiri eksperimenata u Velikom hadronskom sudaraču.

Postojanje pentakvarka prvi put su predložili 1960-ih godina američki fizičari Marej Gel-Man i Džordž Cvajg. Gel-Man, koji je smislio naziv „kvark“, dobio je Nobelovu nagradu 1969. godine.

Portparol eksperimentalnog tima u Velikom hadronskom sudaraču Gaj Vilkinson rekao je da istraživanje pentakvarka pomaže razumevanju sastava obične materije sačinjene od protona i neutrona.

Otkriće pentakvarkova moglo bi da produbi znanja o snažnoj nuklearnoj sili, jednoj od četiri osnovne sile u prirodi pored gravitacije, elektromagnetne sile i slabe nuklearne sile. Osnovi zadatak snažne nuklearne sile jeste da poveže protone i neutrone za obrazovanje atoma.

Ovo otkiće, piše Vol strit džornal, moglo bi da ima i kosmološke implikacije, pošto naučnici spekulišu da pentakvarkovi nastaju pri kolapsu džinovske zvezde i njenom pretvaranju u neutronsku zvezdu. Sazdanja o pentakvarku bi mogla dovesti do boljeg razumevanja sastava neutronske zvezde, rekao je Vilkinson.

Otkriće pentakvarkova moglo bi da bude drugo veliko otkriće Velikim hadronskim sudaračem, kojim je pre dve godine potvrđeno postojenje čestice higsov bozon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.