U trendu

Navaljni, Avganistanke i Zanin Anjen kandidati za „Saharov“

BRISEL – Zatvoreni lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, grupa avganistanskih aktivistkinja za ljudska prava i bivša privremena bolivijska predsednica Žanin Anjez, kandidati su za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja koju dodeljuje Evropski parlament.

Kako navodi AP, nagrada od 50.000 evra biće dodeljena tokom zasedanja Evropskog parlamenta 15. decembra u Strazburu u Francuskoj.

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni, borac protiv korupcije i glavni politički protivnik predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je u avgustu 2020. godine otrovan, od čega se oporavljao u Nemačkoj odakle se vratio u Moskvu u januaru ove godine i odmah po dolasku bio je uhapšen i osuđen na dve i po godine zatvora.

Sudbina avganistanskih žena ponovo je u centru pažnje od kad su talibani preuzeli vlast, a nakon povlačenja američke vojske iz zemlje u avgustu ove godine.

Uprkos početnim obećanjima o zaštiti prava žena, posebno u obrazovanju, talibani su bili izloženi kritikama, uključujući Ujedinjene nacije, zbog nepoštovanja tih obaveza.

Među nominovanim ženama su aktivistkinje za ljudska prava, novinarke i kulturne ličnosti.

Bolivijska političarka i privremena predsednica Žanin Anjez, kako se navodi, žrtva je represije disidenata.

Nakon opštih izbora u Boliviji 2019. godine i nemira koji su usledili, tadašnji predsednik Evo Morales, primoran od strane vojske i policije, dao je ostavku i otišao u egzil.

Parlament je u novembru 2019. godine izabrao Anez za privremeu predsednicu, a godinu dana kasnije bili su slobodni izbori i obavljen je mirni prenos vlasti.

Međutimž, ona je u martu ove godine uhapšena i optužena za planiranje državnog udara protiv Moralesa i od tada se nalazi u zatvoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar