U trendu

Navaljni poručio Rusima da taktično glasaju na izborima

MOSKVA – Ruski opozicionar Aleksej Navaljni poručio je danas da Rusi učestvuju u taktičkoj kampanji glasanja na parlamentarnim izborima sledećeg meseca kako bi pokusali da umanje političku dominaciju vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

„Proglasili su polovinu građana za ekstremiste, kako bi zauzeli sve izborne okruge“, napisao je Navaljni u objavi na Instagramu i dodao da nisu dozvolili jakim kandidatima da učestvuju na izborima, te pozvao svoje sledbenike da se prijave da učestvuju, prenosi Rojters.

Kako se navodi, kampanja u kojoj se od ljudi traži da glasaju za određene kandidate za koje se proceni da imaju najbolje šanse da pobede kandidate Jedinstvene Rusije u bilo kojoj oblasti, jedna je od poslednjih poluga koju koriste Navaljni i njegovi saveznici.

Budući da je u februaru Navaljni osuđen na 2,5 godine zatvora, Navaljni je pokušao da ostane u kontaktu sa svojim sledbenicima putem objava na društvenim mrežama koje su prosleđivane njegovim advokatima koji ga posećuju u zatvoru.

Prema poslednjem istrayyivanju stranka Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina obezbedila je natpolovičnu većinu na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. godine, a njen rejting početkom ovog meseca iznosio je 27 odsto, što predstavlja najniži nivo u poslednjih 13 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.