U trendu

Navaljni veoma slab, advokati traže da bude prebačen u civilnu bolnicu

 Ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji tri nedelje štrajkuje gladju, „veoma je slab“ i „ne dobija“ lekarsku pomoć, rekli su danas njegovi advokati nakon što su ga posetili u zatvorskoj bolnici.

„On je veoma je slab, teško mu je da sedi i govori“, izjavila je novinarima Olga Mihailova i dodala da Navaljni „ne dobija odgovarajuću lekarsku pomoć“ u bolnici za zatvorenike sa tuberkulozom.

Ona je zatražila da Navaljni hitno bude prebačen u „civilnu bolnicu“ u Moskvi „kako bi se sprečilo da umre“.
Grupi lekara predvodjenoj Anastasijom Vasilijevom, ličnim lekarom 44-godišnjeg opozicionara, nije dozvoljeno da udje u bolnicu, kao što se dogadjalo svaki put kada bi pokušali da posete Navaljnog.

Vasilijeva je za u izjavi Frans presu osudila „potpuno nepoštovanje“, podsećajući da je „dužnost lekara da pomogne pacijentu“ i ukazujući da je u pitanju „život“ glavnog protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je 31. marta počeo štrajk gladju u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posetu lekara.

On je uhapšen u januaru po dolasku u Rusiju nakon što se pet meseci u Nemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je osudjen na dve i po godine zatvora zato što je odlaskom na lečenje u Nemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.