Navijači Dinama nezadovoljni planom za rušenje „Petrinjke“

ZAGREB – Navijači Fudbalskog kluba Dinamo „Bed blu bojsi“ (BBB) nezadovoljni su odlukom da obnova Petrinje počne rušenjem tzv. „Petrinjke“, simbola tog grada, na kojoj je i jedan od najvećih murala koji su oni posvetili vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

Na svojoj fejsbuk stranici BBB, koji pomažu u obnovi zemljotresom ugroženog područja hrvatske Banije, objavili su da je protivno svakoj logici da je jedan od prvih objekata predviđen za rušenje tzv. „Petrinjka“, stari trgovinski centar ispred kojeg su do juče kuvari specijalitetima posluživali lokalno stanovništvo i mnogobrojne volontere.

„To dovoljno govori o tome koliku je opasnost po okolinu predstavljala možda i najmanje oštećena zgrada u Petrinji, zapuštena još od ratnih vremena kao i sam grad u celini“, napisali su BBB.

Uz objavu su i dve slike na kojima su ispred „Petrinjke“ razvili transparent na kojem piše: „Istorija se ponavlja. Jedni ginu, drugi kradu. Rušite najveći simbol nesalomivom gradu?!“.

Mural koji su BBB na toj zgradi postavili povodom 24. godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000 Srba, dok je nekoliko hiljada njih ubijeno ili nestalo, posao je, inače, opšteprihvaćen petrinski simbol.

Navodi se da obnava Petrinje tako simbolički započinje „rušenjem posvete onima koji su oslobodili taj grad“, preneo je hrvatski portal Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.