U trendu

Ne postoji zemlja koja vise od nas ceka, osecamo se prevaren

NEGOTINO – Od 2005. godine Severna Makedonija nosi status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, tako da ne postoji zemlja koja više od nas u tom procesu čeka, poručio je u intervjuu za Tanjug TV premijer Zoran Zaev i dodao da se oseća prevarenim od strane EU zbog sporog napretka ka pristupanju.

„Osećam da su nas slagali i prevarili jer se nije sprovelo to što su nam obećali. Mi smo Prespanski sporazum potpisali sa ciljem integracije u Evropsku uniju“rekao je on i dodao „već 16,5 godina čekamo, frustracija je velika“, rekao je Zaev.

Kako navodi postoji 12 pozitivnih preporuka Evropskog parlamenta i Evropske komisije za započinjanje pregovora.

Zaev kaže da su svih 27 zemalja članica EU glasne u stavovima da je sledeći korak za Severnu Makedoniju prva međuvladina konferencija, a da unutrašnji dogovori kojim je, dodaje, postignut multietnički karakter, mogu da posluže kao lekcija za mnoge multietničke zajednice iz Zapadne Evrope.

„Nadam da će vrlo brzo Evropska unija doći do rešenja za Severnu Makedoniju, Albaniju kao i Srbiju i Crnu Goru. Poglavlja su rešena i ona treba da se zatvore“, smatra Zaev.

Do tada, ističe makedonski premijer, potrebno je da se regionalno povežemo i ‘evropeizujemo’, kako bi naše zemlje, kaže, mogle dobro da služe građanima.

„Pored toga što naši građani gube nadu, ne postoji alternativa i svi mi to mislimo o Evropskoj uniji“, poručuje Zaev.

Na pitanje o non-pejperu koji se odnosi na promenu granica na Balkanu, Zaev odgovara da je Severna Makedonija kontraargument tome, te da veruje da se Balkan može pretvoriti u jednu zajednicu, koja će ući u EU.

„Tako ćemo imati šta da ponudimo Evropi koja neće morati samo da daje. Iskreno verujem u celu ovu filozofiju“, kaže Zaev, koji na pitanje da li se oseća prevarenim od strane EU zbog sporog napretka ka pristupanju, odgovara potvrdno.

„Osećam da su nas slagali i prevarili jer se nije sprovelo to što su nam obećali. Mi smo Prespanski sporazum potpisali sa ciljem integracije u Evropsku uniju“, kaže Zaev.

Dodaje da Severna Makedonija danas ne zadire nikom u identitet, već štiti svačiji.

„Kao što mi negujemo identitete drugih zajednica, hoćemo da se i naš identitet neguje. Zato verujem da ćemo uspeti da dođemo do rešenja, a pred nama su ozbiljni koraci i ako hoćemo da otvorimo prozor prema budućnosti, moraćemo da zatvorimo vrata prošlosti. To smo dužni mladima i deci“, zaključuje Zaev.

Zaev na pitanje o nasilju o Sobranju i presudi bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, kaže da veruje da će on kad-tad odležati svoju kaznu, jer, ističe, zakon važi za sve.

„Nažalost, on je pobegao iz zemlje pomoću druge zemlje koja je naš prijatelj – Mađarske. Ipak je bliskost premijera Orbana i Gruevskog učinila svoje. Nadam se da će kao i drugi koji su se ogrešili pred zakonom, odslužiti svoju kaznu“, rekao je Zaev.

Gruevski je inače učestvovao u organizaciji nasilnog upada u makedonski parlament u aprilu 2017, kako bi sprečili izbor novog predsednika Sobranja.

Kako je tada navedeno, Gruevski je pozvao građane preko medija da izađu na ulicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)