U trendu

Ne posustaju: Više od 30.000 hiljada na protestima u Rumuniji

Ispred zgrade Vlade Rumunije večeras se okupilo oko 30.000 hiljada demonstranata koji zahtevaju ostavku vlade Sorina Grindeanua i novi način upravljanja, prenose agencije.

Kako navodi AP, hiljade ljudi protestuje i u Temišvaru, Klužu, Sibinju i Jaši.

Rumunska agencija Ađerpres prenosi da su okupljeni na Trgu Viktorija napravili „ljudsku trobojku“, odnosno da iznad glava drže papire u bojama rumunske zastave i osvetljavaju ih mobilnim telefonima, duvaju u vuvuzele i uzvikuju slogane „Ostavka“, „Rumunijo probudi se“.

Neki od učesnika nose plastične transparentne na kojima piše „Sledeći put, dođite da glasate“, „Bog se nije predomislio, osma zapoved je još na snazi: Ne kradi“, „Univerzitetski trg je postao mali za nas“, „Jedan lopov, drugi lopov, treći lopov, svi su lopovi“, a nose i državne i zastave EU.

Istovremeno, rumunski mediji prenose, da su se i ispred palate Kotročeni okupili građani, koji traže ostavku rumunskog predsednika Klausa Johanisa.

Demonstranti uzvikuju „Ostavka!“ i „Dole Johanis“, mašući trobojnim zastavama i duvajući u vuvuzele i trube, dok drugi nose transparente s porukama poput: „Želimo ujedinjenje, a ne predsednika koji stvara podele“.

Protesti u Rumuniji počeli su pre 13 dana, zbog uredbe o dekriminalizaciji pojedinih slučajeva korupcije, koja je u međuvremenu povučena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar