U trendu

Ne povlačimo jednostrane poteze, ukinuti takse, pa dijalog

NJUJORK – Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze – ni zbog ZSO ni zbog jednostrane odluke Prištine da konfiskuje imovinu Trepče, a dijalog Beograda i Prištine, blokiran zbog odluke o uvođenju stoprocentnih taksi na srpsku robu, može biti nastavljen tek kad je Priština povuče, poručio je šef diplomatije Ivica Dačić.

„Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Međutim, ukoliko to ne učine, biće jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucene“, rekao je Dačić sinoć na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je na sednici o Kosovu podsetio je da se razgovori Beograda i Prištine vode već 6-7 godina, i da je tokom tog perioda bilo pomaka, nekada većih, nekada manjih, ali se razgovaralo.

„Ja sam, kao tadašnji premijer, potpisao Briselski sporazum. Nažalost, taj sporazum ni danas nije u potpunosti primenjen, a sada smo u fazi da razgovora u Briselu nema i svi ste vrlo svesni zbog čega“, kaže Dačić.

Kako je dodao, zna da će mnogi od prisutnih opet apelovati na obe strane da se uzdrže od jednostranih poteza i posvete dijalogu i pronalaženju trajnog rešenja.

„Mogu vam samo reći da se Srbija uzdržava od jednostranih poteza koje nismo povlačili ni zbog Zajednice srspkih opština koja, kao najvažniji deo Briselskog sporazuma, ni nakon više od pet godina nije formirana, ni pre dva dana kada je Priština donela jednostranu odluku da konfiskuje imovinu rudnika Trepča“, istakao je on.

Dijalog je, kako je naveo, blokiran iz jednog razloga – zbog jednostrane odluke tzv. Kosova da uvede takse, iako je taj potez osuđen od gotovo cele međunarodne zajednice i iako su svi, uključujući najveće saveznike, pozvali Prištinu da tu odluku povuče.

Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje otvorenih pitanja, zbog čega se i nakon uvođenja taksi, uzdržala od recipročnih mera i bilo kakvih poteza koji bi dodatno otežali postojeće stanje, kaže ministar.

„Još jednom smo svojim delovanjem pokazali odgovornost, racionalnost i kredibilitet“, ističe Dačić, dodajući da su te, nerazumne, mere ciljano usmerene na otežavanje položaja srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

„Priština nastavlja da ugrožava sve što su se EU i drugi međunarodni činioci trudili da se postigne, kroz dijalog i regionalno povezivanje. Kako onda očekivati da se poštuje bilo kakav dogovor ako se ne poštuju osnovni principi na kojima počiva savremena Evropa“, ukazao je on.

Takođe, Dačić je naveo da se argument Prištine da je ovaj potez, uvođenje taksi, usledio kao kontramera zbog politike Srbije koju oni karakterišu kao „agresivnu“ ne može prihvatiti.

Dačić ističe i da je za svaku osudu izjava Ramuša Haradinaja u kojoj optužuje UNMIK i generalnog sekretara UN-a za pisanje „lažnih izveštaja“, kao i odluka o prekidu saradnje sa Misijom najviše međunarodne organizacije.

“ Podsetiću da je Haradinaj, tokom sastanka sa najvišim zavničnicima EU, optužio i EU da je ‘ubila dijalog’ „.

Komentarišući jednostranu odluku Prištine o Trepči, Dačić kaže:

„Želeo bih da podsetim da iako je tzv. Kosovo članica Svetske banke i MMF, Srbija je do danas otplatila 750 miliona dolara kredita i treba da otplati još više od 200 miliona USD duga koji se odnose na korisnike sa KiM. Ako već Srbija otplaćuje te dugove, kako onda Kosovo nije deo Srbije?“

Dačić je rekao i da Srbija pozdravlja započete aktivnosti „Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva“ na saslušanju pojedinih lica sa KiM.

“ Istovremeno se nadamo da će uskoro biti podignute i prve optužnice, posebno imajući u vidu značaj ovog koraka u procesu rasvetljavanja zločina izvršenih na pripadnicima srpskog stanovišta i drugih nealbanaca na KiM“, rekao je on.

Kako je naveo, među onima koji su pozvani na saslušanja nalazi se nekoliko visokih zvaničnika, pripadnika iz komandne strukture tzv. OVK što je posebno važno, jer je prikupljeno dosta podataka koji ukazuju na direktnu povezanost ljudi koji su bili u komandnoj strukturi sa zločinima koji su bili počinjeni.

„Nadamo se da će Priština sarađivati sa nadležnim institucijama u cilju kažnjavanja ovih zločina, ali činjenica da je za savetnika premijera tzv. Kosova imenovan ratni zločinac Sulejman Seljimi, što je osudio i američki ambasador u Prištini, ne ostavlja nam mnogo prostora za optimizam“, upozorava Dačić.

Navodeći, između ostalog, podatak iz nedavnog izveštaja Misije OEBS-a na Kosovu da je u prošlog godini broj incidenata koji su bili usmereni na pripadnike srpske zajednice na KiM porastao za čak 30 odsto u odnosu na 2017. godinu, Dačić kaže da je poražavajuće što se o ovim brojevima govori na 20. godišnjicu od uspostavljanja međunarodnog civilnog prisustva, odnosno usvajanja Rezolucije 1244 SB UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar