U trendu

Ne teži se resavanju problema, sila gledaju samo svoje cilje

NJUJORK – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na Generalnoj debati svetskih lidera da nažalost tu niko nikog ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi vode računa samo o svojim interesima neretko gazeći principe međunarodnog prava i Povelju UN.

„Za to nije kriv ni generalni sekretar UN Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva“, upozorio je Vučić obraćajući se na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

„Ne ljutite se, zbog ograničenog vremena, danas ću preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali“, rekao je u svom obraćanju Vučić.

Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni, dodao je Vučić.

„A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava , bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana“, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da želi precizno i jasno da iznese pred svetske lidere u UN viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni, a to su kao prvi, povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, drugi, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog pricipa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama.
Kao treći izazov Vučić je naveo energetsku bezbednost u uslovima globalne krize, kao četvrti finansijsku sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju i peti – snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

Svedoci smo usložnjavanja globalne geopolitičke situacije rekao je Vučić.
„Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od vremena osnivanja UN. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene međunarodnu bezbednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije UN“, poručio je Vučić.

Dodao je i da globalni uslovi sve češće opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu.

„Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje UN u kojoj se poziva: ‘Da budemo tolerantni i da zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susedi’. Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje UN, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava“, istakao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.