U trendu

Nebenzja: Necemo stavljati nas predlog rezolucije na glasanje

NJUJORK – Rusija neće u petak stavljati na glasanje njen predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom se poziva na bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i zaštitu civila u Ukrajini, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Odlučili smo u ovoj fazi da ne tražimo glasanje o našem predlogu, ali ne povlačimo nacrt rezolucije“, rekao je Nebenzja na današnjoj sednici Saveta bezbednosti, optužujući zapadne zemlje da vrše neviđeni pritisak na druge članove SB da ne podrže ovu meru, prenosi TAS S.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u petak da glasa o rezoluciji koju je predložila Rusija, a kojom se zahteva zaštita civila u Ukrajini i bezbedan prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju, ali zapadne diplomate smatraju da ona ne treba da bude podržana, jer ne poziva na prekid borbi ili povlačenje ruskih trupa, preneo je ranije Rojters.

Nacrt rezolucije, za koji Rojters tvrdi da je u njega imao uvid, takođe se ne bavi odgovornošću niti priznaje invaziju Rusije na susednu zemlju.

Ambasadorka Velike Britanije u UN Barbara Vudvord napisala je juče na Tviteru da ruski nacrt „ima nekoliko očiglednih propusta“ i rekla da se „Rusija igra“.

Ona je tadođe saopštila da Britanija neće glasati za ruski nacrt teksta.

„Njihova rezolucija poziva strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo, ali izostavlja činjenicu da Rusija čini ratne zločine. Njihova invazija i njihove akcije pokreću ovu humanitarnu krizu koja se širi“, naglasila je Vudvord.

„Nećemo podržati napore Rusije da izbegne odgovornost i krivicu za svoju ničim izazvanu agresiju“, saopštila je Olivija Dalton, portparolka misije SAD pri Ujedinjenim nacijama.

„Mislimo da je to pogrešno. Rusija ne može prvo da puca, a onda da dođe prerušena u doktora“, rekao je albanski ambasador u UN Ferit Hodža na današnjoj sednici Saveta bezbednosti.

Francuski ambasador u UN Nikolas de Rivije naglasio je danas da će svaka podrška ruskom predlogu rezolucije dati zeleno svetlo Moskvi za nastavak rata, navodi Rojters.

Za usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti potrebno je najmanje devet glasova za i izostanak veta Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar