U trendu

Nehamer: Erdogan doliva ulje na vatru

BEČ – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer oštro je danas kritikovao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana tvrdeći da on ne doprinosi deeskalaciji, već eskalaciji nasilja na Bliskom istoku.

Nehamer je, na konfereciji za štampu, rekao da Erdogan doliva ulje na vatru.

Ukazao je da je već proteklog leta bilo jasnih informacija da je Turska imala uticaja na izazivanje nemira u 11. bečkoj opštini, kada su se sukobili pripadnici turske i kurdske zajednice.

Tada su simpatizeri turskih Sivih vukova, tvrdi ministar, napali kurdski skup protiv nasilja nad ženama, a sad Turska utiče na demonstracije usmerene protiv Izraela.

Pored izjava Erdogana, Nehamer je naveo brojne turske zastave na anti-izraelskim protestima u Austriji.

„Nema nikakvog razloga da se konflikti iz inostranstva prenose u Austriju“, poručio je Nehamer, dodajući da će austrijske vlasti odlučno delovati protiv anitisemitske i anti-izraelske mržnje na protestima.

Rekao je da Austrija ima istorijsku odgovornost prema Jevrejima, koji moraju imati mogućnost da bezbedno žive u ovoj zemlji.

Nakon višednevnih nemira i sukoba u 11. bečkoj opštini između Kurda i Turaka pre skoro godinu dana, policija je, pre par dana, sprovela više akcija.

Nehamer je preneo da je izvršeno više od 100 hapšenja i podneto 164 prijave, a provereno je više od 3.200 osoba, i dodao da je policija, posle tih sukoba, radila na razbijanju mreža koje su stajale iza tih nemira.

„Ovo je bio samo početak. Sistem koji smo primenili u 11.bečkoj opštini primenićemo širom Austrije. Pratićemo da li postoje takve mreže i u drugim delovima zemlje“, najavio je Nehamer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.