U trendu

Nehamer očekuje i treći paket sankcija protiv Rusije

BRISEL – Austrijski kancelar Karl Nehamer polazi od toga da će EU usvojiti i treći paket sankcija protiv Rusije, koji će sadržati još ciljanije i intenzivnije mere.

Nehamer je, nakon što je na Savetu EU usvojen paket kaznenih mera protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, rekao da će treći paket, koji se već priprema, biti usmeren na one ličnosti koje imaju vlast i uticaj u Kremlju.

Kazao je da se razgovaralo već o daljim sankcijama, jer je „silina agresije Rusije prevazišla sve što se očekivalo kada su pripremane sankcije koje su sada usvojene“.

Tokom noći usvojene sankcije već će teško pogoditi Rusiju, tvrdi on.

Taj paket mera fokusiran je na visoku tehnologiju, te će mere pogoditi avijaciju, svemirski program, brodarstvo i naftnu industriju.

Prema njegovim rečima, neće se više isporučivati oprema iz EU, a tri trećine ruskih aviona je iz evropske proizvodnje.

„U potpunosti ćemo zaustaviti isporuku delova“, podvukao je on.

Takođe se ukida privilegija za dobijanje viza za ruske diplomate.

Nehamer je ukazao i da je 70 odsto ruskih banaka pogođeno sankcijama EU, a za ostalih 30 odsto objasnio je da se radi o malim bankama bez značaja.

U diskusiji o isključenju Rusije iz međunarodnog platnog sistema, kaže, nametnuo se stav da takva mera ne bi bila uspešna.

Predlog Slovenije o prijemu Ukrajine u EU nije razmatran, preneo je Nehamer, dodajući da prerani prijem Ukrajine ne bi ništa doneo toj zemlji, ali i EU, jer su sistemi potpuno drugačiji.

Nehamer je kazao da je situacija u Ukrajini dramatična i da je ruski predsednik Vladimir Putin silom stvorio „novo činjenično stanje“.

On je istakao da je kalkulacija Putina bila potpuno pogrešna, jer je EU jedinstvena kao nikada do sada.

„Od 1945.u Evropi nismo imali da jedna država drugu napadne i tamo isključi demokratski sistem“, podvukao je Nehamer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.