Nehamer priznao propust u radu policije

BEČ – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer rekao je danas da je analizom dobijenog video materijala potvrđena teorija o jednom napadaču koji je izvršio teroristički napad u Beču, te priznao i da je bilo propusta u radu bezbednosnih vlasti u prošlosti u vezi ubijenog teroriste.

Nehamer je, na današnjoj konferenciji za štampu, rekao da su tačne informacije da je slovačka obaveštajna služba obavestila letos austrijsku Službu za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) o pokušaju tog lica da kupi municiju.

„Očigledno da je u narednim koracima došlo do problema u komunikaciji“, kazao je ministar najavivši da će predložiti Nacionalnom savetu bezbednosti Austrije uspostavljanje nezavisne istražne komisije koja treba da rasvetlji taj slučaj.

Rekao je da je očigledno da je njen prethodnik, Herbert Kikl, naneo veliku štetu BVT, da je tu službu razorio.

„Začuđujuće da je onaj koji je odgovoran što je BVT razoren, koji odgovoran da su partnerske službe izgubile poverenje, i da je stvorena nebezbedna situacija u Austriji, sada najbučniji“, rekao je on.

Istakao je da se radi na reformi BVT i da će istražna komisija biti podrška da se u reforme unese sve i u vezi propusta u aktuelnom slučaju.

Nehamer je kazao da je policija tokom istrage u vezi terorističkog napada pretresla brojne stanove osoba iz okruženja ubijenog napadača i da je uhapsila 14 osoba, koje su u starosti između 18 i 28 godina.

Svi, kako je dodao, su migrantskog porekla i delimično i nemaju austrijsko državljanstvo.

Protiv njih, kako je naveo, vodi se istraga u vezi terorističkog udruživanja.

Policija je, prema njegovim rečima, na osnovu uvida u video materijal dostavljen od građana, a bilo je više od terabita materijala, potvrdila teoriju o samo jednom napadaču.

Takođe, kaže, video materijal je pokazao i kakvom brutalnošću je delovao napadač.

„Sada, 43 sati nakon terorističkog napada, ima mnogo pitanja, a na jedno pitanje „ko je kriv za napad“ postoji jasan odgovor, a to je uvek počinitelj“, kazao je Nehamer.

Istakao je da je zadatak policije da učini sve da spreči ovakve napade, i ako se dogode, da ih što pre okonča.

„Specijalna jedinica VEGA izvanredno je delovala i za devet minuta neutralisala napadača. Međutim neke druge stvari nisu bile dobre“, konstatovao je on.

Nehamer je kazao da je sada jasno da je napadač „izigrao“ program deradikalizacije, na osnovu čega je prevremeno pušten iz pritvora.

S tim u vezi je rekao da je neophodno da se izvrše neke promene kako bi se delovalo efikasno protiv svih od kojih polazi opasnost, a to se ne tiče samo onih u zatvoru, već i koji se nalaze na slobodu a za koje se pretpostavlja da ugrožavaju bezbednost.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf rekao je da istražna komisija, koju predlaže ministar, treba da utvrdi da li je sve bilo u skladu sa zakonom po pitanju istrage informacija dobijenih iz Slovačke.

Što se napadača tiče, preneo je da je poksusao još u avgustu 2018. da putuje u Avganistan, ali nije dobio vizu, pa je, kasnije, preko Turske pokušao da se domogne Sirije radi priključenja Islamskoj državi.

Turske vlasti su ga uhapsile, i proterale u Austriju 9. januara, gde je prepoznat i uhapšen kao terorista, na osnovu čega je i kasnije osuđen na zatvorsku kaznu.

Predsednik bečke policije Gerhard Pirstel rekao je da se istražuje kako je napadač dospeo do mesta zločina, jer je uvidom u video materijal gradskog prevoza, ustanovljeno da nije koristio podzemnu železnicu.

Druga stvar koju istražuje policija, kako je dodao, jeste i video od 3.novembra, na kojem napadač polaže zakletvu Islamskoj državi na arapskom.

„Postavlja se pitanje da li on izgovara te reči ili je to nadknadno dodato. Nejasno je gde je mogao da nauči tako da govori arapski“, objasnio je Pirstel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.