U trendu

Neki nisu odusevljeni Otvor. Balkanom, jer ne drze oni volan

BLED – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranije danas razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom na Bledu, rekao je da nije tačno da je Lajčak kritikovao inicijativu „Otvoreni Balkan“, nedavno na Evropskom forumu u Alpbahu, ali i ponovo konstatovao da ne postoji oduševljenje tom regionalnom inicijativom u pojedinim zemljama.

„Razgovarali smo o tome. Drugačije je Lajčak govorio. Mislim da je Agon Bajrami (glavni urednik prištinske Kohe) objavio… Drugačije je Lajčak govorio“, rekao je Vučić novinarima na Bledu upitan da li je razgovarao sa Lajčakom o „Otvorenom Balkanu“, budući da su se u prištinskim medijima pojavili navodi da Lajčak kritikuje tu inicijativu.

Sa druge strane, Vučić je ponovio da svakako ne postoji oduševljenje tom inicijativom u svim zemljama.

„Nedvosmisleno sam rekao da je to zato što nemaju volan u svojim rukama. Ranije su naučili da nam naprave palačinke, ali ne da stave nutelu, ako može neki namaz koji nije lep, pa da nam daju da pojedemo. Sad smo načili sami da pravimo palačinke, da stavimo nutelu i da ih pojedemo. Što bi se to nekome svidelo, da ja mogu pred svima da kažem da je Srbija druag u Evropi po stopi rasta“, upitao je Vučić.

Kako kaže, naravno da će biti više nezadovoljnih nego srećnih.

Zato je, ističe, važno da mi to dobro razumemo i da, iako nije tuđ interes da Srbija napreduje, da to mora da bude naš interes – da sami sebi pomognemo.

„Mi to razumemo, Severna Makedonija, Albanija, jasno vidimo da je bolje da do Skoplja ili Tirane idemo bez granica… Ali, sto bi drugi“, rekao je Vučić.

Ponovio je da je važno za nas same da počnemo da odlučujemo o svojoj subdini.

„Znam da su zbog politike ‘Balkan Balkancima’ mnogi političari stradali, ali mislim da to jedino može da nas spašava u ovako komplikovanim uslovima“, rekao je Vučić.

Ponovio je i da je tema gotovo svih foruma Kina, te upitao kako neko misli da pobedi tu zemlju.

„A, šta ćemo sa Srbijom, jer u Srbiji su dva najveća izvoznika ‘Ziđin’ i HBIS. To su naše kompanije, one u Srbiji proizvode, ali videće ih kao kineske“, primetio je Vučić.

Dodao je da je na sastanku sa predsednikom Evropskom saveta Šarlom Mišelom istaknut zančaj izgradnje pruge Beograd-Niš-makedonska granica, što je, kaže, od ogromnog značaja, jer će suštinski da menja Srbiju.

„Nije jednostvana situacija, 4. i 5. septembar su za koji dan. Ako Albanci krenu sa kampanjom za priznavanje i članstvo u međunarodnim ogranizacijama, za nas nema spavanja. Mnogo toga će da se zbiva i biće veoma interesantna jesen po političkim pitanjima“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.