U trendu

Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo ka SAD

TEGUSIGALPA – Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo je ka Sjedinjenim Američkim Državama u petak, pri čemu je velika grupa njih već prešla u Gvatemalu.

Policija na kontrolnim punktovima postavljenim duž autoputa, kako u Hondurasu, tako i u Gvatemali, tražila je lična dokumenta, ali nije pokušala da zaustavi migrante.

Video snimci prikazuju stotine migranata kako drže zastavu Hondurasa i skandiraju dok prelaze granicu na kontrolnom punktu El Florido na teritoriju Gvatemale, prenosi Glas Amerike (VOA).

U prvom karavanu migranta iz neke centralnoameričke zemlje ove godine ima i žena i male dece.

Manje od nedelje pre nego što izabrani predsednik SAD Džozef Bajden preuzme dužnost, migranti se očigledno nadaju da će nova administracija biti naklonjenija od administracije Donalda Trampa prema njihovoj molbi za bolji život, dodaje VOA.

Gvatemala, Honduras, Salvador i Meksiko, međutim, kolektivno preduzimaju bezbednosne i mere na polju javnog zdravlja zbog pandemije Kovida 19, kako bi sprečili neovlašćeni prelazak granice.

Zvaničnici Meksika rekli su u četvrtak da su o migraciji razgovarali sa Bajdenovim kandidatom za savetnika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom i pokrenuli „mogućnost primene programa saradnje za razvoj severne Centralne Amerike i južnog Meksika, kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom i nedavnim uraganima u regionu“.

Prošlog meseca vlasti Hondurasa zaustavile su karavan pre nego što je stigao do granice Gvatemale.

Prošle godine vlasti Gvatemale razbile su i druge karavane pre nego što su stigli do Meksika, dodaje Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.