U trendu

NEM: Sud dozvolio gonjenje stranih zvaničnika za ratne zločin

BERLIN – Nemački savezni sud doneo je danas presudu prema kojoj istražitelji u zemlji mogu da nastave da se bave ratnim zločinima koje su počinili strani zvaničnici, odbacujući ideju da je bivši avganistanski poručnik imao pravo na imunitet zbog službenog položaja.

Savezni sud pravde razmotrio je presudu sudija u Minhenu iz 2019. godine, kojom je optuženi osuđen za zločine koje je počinio kao poručnik avganistanske vojske.

Njemu se sudilo zbog ratnih zločina i telesnih povreda, između ostalog, zbog upotrebu pretnji i sile tokom ispitivanja tri zatvorenika i zbog naređenja da se leš talibanskog komandanta obesi na barikade kao „trofej“, a osuđen je na dve godine uslovne kazne.

Savezni sud odbacio je njegovu žalbu i presudio da je takođe kriv i za mučenje, a slučaj je ponovo vratio minhenskom sudu da odredi novu kaznu. U presudi Saveznog suda se navodi da on nema pravo na izuzeće od krivičnog gonjena zbog „imuniteta državnog zvaničnika“, prenosi AP.

Izvan ovog pojedinačnog slučaja, odluka znači da će ispitivanje kršenja međunarodnog prava od strane nemačkih vlasti i sudova u slučajevima poput ovog biti i dalje pravno moguće, navodi se u saopštenju Saveznog suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.