„Nema razlike između Grka i onoga što su radili nacisti“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je danas grčke bezbednosne snage da se ponašaju poput nacista jer koriste silu protiv migranata koji pokušavaju da pređu granicu iz Turske u Evropsku uniju.

Desetine hiljada migranata pokušavaju da se domognu Grčke otkako je Turska 28. februara rekla da više neće zadržavati migrante na svojoj teritoriji, a u okviru Sporazuma iz 2016. godine sa Briselom koji je podrazumevao evropsku pomoć za izbeglice, preneo je Rojters.

Grčke snage bezbednosti upotrebile su suzavac i vodene topove da zaustave migrante.

Atina je suspendovala molbe za dobijanje azila na mesec dana i saopštila je da je sprečila više od 42.000 ilegalnih migranata da uđu u EU tokom poslednje dve nedelje.

U turskom parlamentu Erdogan je pokazao poslanicima svoje vladajuće stranke Partije pravde i razvoja (AKP) video snimke prizora na grčkoj granici.

„Nema razlike između tih slika na grčkoj granici i onoga što su radili nacisti“, rekao je Erdogan.

„Otvaranje vatre na nevine ljude, izlažući ih svim vrstama nehumanog postupanja … (To) je varvarstvo u punom smislu reči“, rekao je Erdogan ponavljajući svoj poziv Grčkoj da pusti migrante da pređu njenu teritoriju da bi stigli do bogatijih zapadnoevropskih zemalja.

Odgovarajući na Erdoganove poslednje komentare, portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da Erodgan stalno pokušava da podrije atmosferu takvim izjavama.

„Kažemo svima da ne bi trebalo da pokušavaju da uđu kroz prozor. Postoje vrata. Ko god ima pravo na zaštitu treba da pokuca na ta vrata i ima pravo da dobije zaštitu na koju ima prava po međunarodnom zakonu“, rekao je Pecas.

Pecas je, takođe, negirao izveštaj u „Njujork tajmsu“ u kome se navodi da je Grčka je držala ilegalne migrante na tajnoj „crnoj lokaciji“ gde im je uskraćen pristup advokatima, te da im je onemogućeno da podnesu zahteve za azil.

(Tanjug=

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.