U trendu

Nemac optužen za ubistvo azilanata nakon tri decenije

BERLIN – Nemački državljanin optužen je danas za ubistvo i pokušaj ubistva, više od tri decenije nakon što je navodno zapalio migrantski centar na zapadu Nemačke u vreme serije napada na strance početkom 1990-tih godina.

Kancelarija saveznog tužioca saopštila je da je optužnica podneta protiv Nemca identifikovanog kao Peter Zunder.

Optužnica se, prema navodima tužioca, odnosi i na podmetanje požara, prenosi Rojters.

Optuženi je uhapšen početkom aprila i od tada je u zatvoru.

Istražitelji su naveli da je on 19. septembra 1991. godine ušao u azil u gradu Sarluis u blizini granice sa Francuskom, a zatim polio stepenište benzinom i zapalio ga.

Državljanin Gane star 27 godina bio je zahvaćen plamenom i istog dana preminuo od zadobijenih opekotina, dok su dve osobe zadobile povrede kada su iskočile kroz prozor.

Prema saopštenju tužilaštva, 18 ljudi je pobeglo iz centra nepovređeno.

U saopštenju se ističe da se optuženi prethodne večeri sastao sa „kolegama desničarskim ekstremistima“ u pabu u gradu Hojersverda, gde su u to vreme izbili ksenofobični nemiri.

Ti protesti trajali su od 17. do 23. septembra i rezultirali su evakuacijom radnika iz Vijetnama i Mozambika iz opkoljenog stambenog bloka.

Usledili su slični akti nasilja protiv stranaca, među kojima nemiri u Rostoku na severu nemačke 1992, kao i napad u Solingenu 1993. kada su mladi neo-nacisti zapalili kuću turske porodice i ubili pet osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar