U trendu

Nemacka ce Ukrajini isporuciti sedam samohodnih haubica

BRATISLAVA – Nemačka će Ukrajini isporučiti sedam samohodnih haubica, izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Teško naoružanje će biri izbrisano iz inventara Bundesvera i isporučeno Ukrajini čim bude osposobljeno tokom narednih nedelja, naveli su Lambreht i načelnik odbrane Nemačke general Eberhard Zorn novinarima u slovačkom gradu Sliač, prenosi Rojters.

Očekuje se da će obuka prve grupe od oko 20 ukrajinskih vojnika na „Pancer haubici 2000“ početi sledeće nedelje u nemačkom gradu Idar-Oberštajn, izjavio je Zorn.

Lambrehtova će se sastati sa svojom holandskom koleginicom Kajsom Olongren kasnije tokom dana u Sliaču, gde su obe zemlje rasporedile protivvazdušnu odbranu Patriot čim je počeo sukob u Ukrajini, navodi Rojters.

Holandija je ranije obećala Ukrajini pet ovakvih haubica.

„Pancer haubica 2000“ je jedno od najmoćnijih artiljerijskih oružja koja poseduje Bundesver, a može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

Berlin će takođe, isporučiti prvi paket municije za haubice koje je napravila nemačka odbrambena kompanija KMV, saopštio je Zorn, a dalja nabavka municije će se obavljati direktno između Kijeva i kompanije.

Nemačka je prošle nedelje prvi put pristala da Kijevu isporuči teško naoružanje, tenkove za protivvazdušnu odbranu Gepard.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini je oružje sovjetske proizvodnje, koje se još uvek nalazi na zalihama istočnoevropskih država članica NATO-a, a Sjedinjene Američke Države i neki drugi saveznici su počeli da snabdevaju Kijev zapadnim haubicama, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.