U trendu

Nemačka i Fejsbuk kampanjom odvraća migrante

Nemačka Savezna služba za izbeglice i migracije želi i putem društvene mreže Fejsbuk da zastraši ljude sa zapadnog Balkana, odnosno, da ih jednom kampanjom odvrati od namere da krenu za Nemačku i tamo traže azil, prenose nemački mediji.

Ta služba će nedelju dana za korisnike Fejsbuka iz tog regiona objavljivati tematizovano o minimalnim šansama za dobijanje statusa azilanta u Nemačkoj, što bi trebalo da, kako se navodi, utiče na smanjenje broja zahteva za azil.

„Zahtevi za azil iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore skoro da nemaju nikakvog izgleda da budu odobreni u Nemačkoj. Mi odbijamo 99,8 odsto zahteva za azil iz tih zemalja“, rekao je šef Savezne službe za migracije i izbeglice Manfred Šmit.

U borbi protiv lavine izbeglica, nemačka država koristi i druga tehnička dostignuća, pa je tako Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo video-zapis od nekoliko munuta gde se azilantima iz balkanskih zemalja savetuje da ne dolaze u Nemačku.

U debati o tome kako da se Nemačka zaštiti od najezde azilanata, naročito onih sa Balkana čiji se zahtevi u skoro 100 odsto slučajeva odbijaju, Savezna služba za migracije i azilante najavila je da će 94.000 ljudi biti vraćeno na Balkan i da će im zatim biti zabranjen ulazak u Nemačku.

Nemačka, osim video-zapisa Ministarstva unutrašnjih poslova, pokušava i oglasima u šest najčitanijih listova Albanije da zaustavi najezdu azilanata iz te balkanske zemlje i da ih upozori da u Nemačkoj ne mogu dobiti `privredni azil`, prenose nemački mediji.

„Samo onaj ko može dokazati da je u svojoj zemlji progonjen, ima pravo na zaštitu i boravak u Nemačkoj“, kaže se u jednom tekstu, upućenom Albancima koji traže azil u Nemačkoj i ističe da nema „privrednog azila“.

Upozorava se da odbijeni azilanti moraju da se vrate u svoju zemlju i da oni, koji se dobrovoljno ne vrate već deportuju, po pravilu dobijaju višegodišnju zabranu ulaska u Nemačku i druge zemlje Šengenskog sporazuma.

Nemački političari traže i ponovno uvođenje viznog režima za balkanske zemlje, kao i privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma, odnosno, ponove granične kontrole, kako bi se najezda izbeglica, pre svega sa zapadnog Balkana, mogla smanjiti ili zaustaviti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.