U trendu

Nemačka: Lokalni izbori u dve pokrajne, test za vladajuću CDU

BERLIN – U dve nemačke pokrajne, Baden Virtemberg i Rajna Palatinat, danas se održavaju lokalni izbori koji predstavljaju test za vladajuću, konzervativnu Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel, uoči saveznih izbora u septembru.

Merkelova je na čelu države od 2005. godine i ne namerava ponovo da se kandiduje, što bi moglo negativno da se odrazi na rezultate CDU na saveznim izborima u septembru.

U državi Baden Virtemberg stranka nemačke kancelarke rizikuje da je na poziciji manjinskog koalicionog partnera Zelenih, smene Socijaldemokrate (SPD) i liberali iz Slobodne demokratije.

U državi Rajna Palatinat CDU je takođe uživala većinsku podršku birača, ali istraživanja pokazuju da su je sada pretekle socijaldemokrate, prenosi Rojters.

Lideri CDU strahuju da bi neuspeh stranke na lokalnim izborima mogao se odraziti i na rezultate saveznih izbora u septembru i moguće potiskivanje demohrišćana u opozicioni blok.

Na pad popularnosti CDU uticao je skandal koji je izbio kada je otkriveno da su uticajni članovi stranke iskoristili pandemiju za sticanje profita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.