U trendu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u poseti Kini

PEKING – Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok boravi u poseti Kini.

Najavljeno je da će sa kineskim šefom diplomatije Ćin Gangom i najvišim diplomatom Vang Jiem razgovarati o tenzijama u Tajvanskom moreuzu, ratu u Ukrajini, ljudskim pravima i borbi protiv klimatskih promena.

Berbok se, međutim, neće sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, preneo je danas „Frankfurter algemajnecajtung“ (FAC).

Kada je reč o Ukrajini, Berbok je, u saopštenju koje je izdalo njeno ministarstvo, navela da je interes Nemačke da rat u Ukrajini bude doveden do, kako je navela, „brzog, trajnog i pravednog kraja“ i da će to biti glavna tema njenih razgovora u Pekingu, preneo je AP.
„Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Kina snosi posebnu odgovornost za svetski mir“, rekla je Berbok.

Poslanik Bundestaga, Johan Vadeful, rekao je da Berbok ima šansu da popravi imidž Evrope nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Pekingu koji je rekao da Evropa ne treba da se meša u sukob SAD i Kine u vezi sa Tajvanom, objavio je FAC.

Vadeful je istakao da Berbok treba da pokaže da Evropa nije naivna i da mnoge zemlje to sada očekuju.

Nijedna druga evropska država nije toliko ekonomski ranjiva, a da istovremeno ima veliki uticaj u Pekingu kao Nemačka, ocenio je predsednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, Majkl Rot.

Rot je istakao da zbog toga evropski partneri Nemačke veoma pažljivo prate kako Berlin prilagođava svoje odnose sa Kinom.

Berbok boravi danas u kineskom lučkom gradu Tjenđinu, a u petak će posetiti Peking.

Berbok u poseti Kini ne prati poslovna delegacija, kao što je to bio slučaj sa Makronom, već predstavnici Bundestaga, uključujući Vadefula.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj odložio je svoju posetu Kini jer je pozitivan na koronu.

U poseti Kini boravi i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.