U trendu

Nemačka: Nećemo priznati poligamiju ni brakove maloletnika

Nemačka neće priznati poligamiju niti brakove maloletnika, poručio je nemački ministar pravde Heiko Mas, istakavši da svi moraju da poštuju zakon, bez obzira na to da li su u Nemačkoj odrasli ili su u tu zemlju tek stigli.

„Niko ko ovde dođe nema pravo da stavlja svoje kulturne vrednosti ili verska ubeđenja iznad našeg zakona“, rekao je Mas nemačkom listu „Bild“.

Zakon u Nemačkoj je jasan – nikome nije dozvoljeno da bude u braku sa više od jednom osobom u isto vreme, a to se odnosi i na one koji su nedavno pristigli u tu zemlju, podseća list, uz napomenu da se, u praksi, poligamni odnosi često prećutno tolerišu.

Ministar Mas, međutim, ne želi da vlasti i dalje zatvaraju oči pred ovakvom situacijom.

„Ne možemo da tolerišemo prinudne brakove, a naročito ne kad je reč o maloletnim devojčicama“, istakao je Mas.

„Bild“ navodi da je samo u federalnoj državi Bavarskoj među tražiocima azila koji su pristigli u nedavnom migrantskom talasu registrovano 550 slučajeva nevesti mlađih od 18 godina, a 161 slučaj ispod 16 godina starosti.

U većini slučajeva, devojčice su već bile udate pre dolaska u Nemačku, dodaje nemački list.

U nekim islamskim zemaljama, muškacima je dozvoljeno da imaju i četiri žene, ali je u Nemačkoj poligamija zabranjena zakonom, navodi Bi-Bi-Si, dodajući da je zabrinutost povodom poligamije i brakova maloletnih osoba nedavno porasla pošto je Nemačka primila rekordan broj migranata, među kojima mnoge iz muslimanskih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.