U trendu

Nemačka nema podatke da je napadač iz Strazbura džihadista

BERLIN – Nemačka nema informacije koje bi ukazivale da muškarac koji je osumnjičen za napad na Božićni vašar u Strazburu ima islamističku pozadinu, saopštila je danas portparolka nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Sa stanovišta Nemačke, nemamo informacije o dotičnoj osobi koje bi ukazivale na islamističku pozadinu“, rekla je portparolka na redovnoj konferenciji za novinare u nemačkoj vladi, prenosi Rojters.

Francuski državljanin koji je osumnjičen za sinoćni napad u centru Strazbura, u kojem su tri osobe ubijene dok je 13 ljudi ranjeno, bio je u zatvoru u Nemačkoj 2016. i 2017. godine zbog krađe, a u Francusku je deportovan 2017, saopštila je u međuvremenu portparolka nemačke kriminalističke policije BKA.

Ona je navela da je osumnjičeni 29-godišnji francuski državljanin poznat francuskim vlastima kao radikaliziovani islamista.

Rekla je i da nemačke vlasti blisko sarađuju sa francuskim zvaničnicima, dok se nastavlja potera za napadačem, koga su francuske vlasti identifikovale kao Šerifa Šekata.

Motivi napada, izvedenog u Strazburu u utorak nešto pre 20:00 sati, još nisu utvrđeni, ali je Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo istragu za „ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom“ i „zločinačko terorističko udruživanje“.

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na „vanredan u slučaju napada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.