U trendu

Nemačka objavila koje privilegije će imati vakcinisani građani

Nemačka bi uskoro za vakcinisane i one koji su preležali koronavirus mogla da uvede izuzetke o od pravila o zatvaranju poput oslobađanja od karantina nakon povratka iz inostranstva, saopšteno je nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u ponedeljak uveče.

„Ovo je bio sastanak ispunjen nadom“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon videokonferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Još u toku maja bi mogla da bude doneta odredba kojom bi svi u potpunosti vakcinisani građani, kao i oni koji su preboleli kovid-19, imali olakšice u vezi s nekim obavezama donetih u sklopu borbe protiv koronavirusa.

Vakcinisani se ne moraju testirati, nema samoizolacije

Tako bi vakcinisani bili izuzeti od obaveze testiranja i samoizolacije nakon povratka iz rizičnih i visokorizičnih područja. Isto tako bi građani koju su primili obe doze vakcine i oni koji su preboleli virus bili tretirani kao i oni koji predoče novi negativni test na koronavirus.

To bi ih oslobodilo od obaveznog testiranja pre odlaska kod frizera ili kupovine u jednom delu maloprodaje u kojoj trenutno važi obaveza testiranja. U slučaju pada incidencije i otvaranja ugostiteljskih objekata, vakcinisani bi bili oslobođeni obaveznog negativnog testa.

Nekoliko premijera saveznih pokrajina je zatražilo „što hitniju“ parlamentarnu proceduru kao bi ova vladina odredba još pre kraja maja mogla da stupi na snagu.

Nemačka kancelarka je rekla da se prema pitanju popuštanja za vakcinisane treba odnositi „vrlo oprezno“ jer u ovom prelaznom razdoblju još ne mogu biti vakcinisani svi koji bi to želeli.

Na istom sastanku je najavljeno i ukidanje liste prioriteta pri vakcinisanju „najkasnije početkom juna“.

Pre toga bi vakcinisanje trebalo da bude sprovedeno kod onih koji rade u visokorizičnim sektorima s mnogo kontakata poput trgovaca ili radnika u javnom prevozu.

Merkel je takođe ukazala na to da uspesi pri vakcinaciji i perspektiva poboljšanja ne bi smeli da odvuku pažnju s činjenice da je situacija s brojem novozaraženih u Nemačkoj „još uvek napeta“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)