U trendu

Nemačka: Odobrena rezolucija kojom se osuđuje BDS pokret

BERLIN – Nemački parlament je danas odobrio rezoluciju kojom se osuđuje BDS pokret (bojkot, lišavanje investicija i sankcije) protiv Izraela, osudili su njihove metode kao antisemitske i podsetili na nacističke pozive na bojkot Jevreja.

Kako navodi AP, tri vladajuće partije, kao i dve opozicione pozvale su Nemačku vladu da ne podržava događaje u organizaciji BDS-a, ili drugih grupa koje aktivno podržavaju njhove ciljeve.
Ističe se da parlament ne bi trebalo da finansira projekte kojima se poziva na bojkot Izraela, ili na aktivnu podršku BDS pokretu.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Emanuel Nahšon je na svom tviter nalogu izjavio kako predlog nemačkih partija protiv aktivnosti BDS-a pretstavlja važan korak, i izrazio nadu da će takav stav biti usvojen i u drugim zakonodavnim telima Evrope.

Navodi se da je poslednjih godina porasla popularnost pro-palestinskog BDS pokreta, koji se zalaže za bojkot i sankcije protiv izraelskih preduzeća, univerziteta i kulturnih institucija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.