U trendu

Nemačka osuđuje Iran zbog pogubljenja dvojice demonstranata

BERLIN – Portparol nemačkog ministarstva spoljnjih poslova Kristijan Vagner saopštio je danas da Nemačka osuđuje Iran zbog upotrebe smrtne kazne protiv demonstranata, i rekao da Berlin želi da pojača pritisak na iranske vlasti novim međunarodnim merama.

„Zajedno sa našim međunarodnim partnerima dodatno ćemo pojačati pritisak na iranski režim“, rekao je Vagner, prenosi Rojters.

Dodao je da je cilj Nemačke usaglašavanje četvrtog paketa sankcija Iranu sa drugim državama članicama Evropske unije kao odgovor na obračun Teherana sa demonstrantima.

„Važno je pokazati Iranu da će platiti cenu ako nastavi da se ponaša na ovaj način“, dodao Vagner.

On je ponovo apelovao na Iran da se uzdrži od daljih pogubljenja i da ukine smrtnu kaznu.

„Berlin je bio užasnut pogubljenjem Mohameda Mehdija Karamija (22) i Sejeda Mohameda Hoseinija (39), čime je broj pogubljenih demonstranata porastao na četiri“, rekao je Vagner na redovnoj konferenciji za medije.

Iran je u subotu obesio dvojicu muškaraca zbog navodnog ubistva pripadnika bezbednosnih snaga tokom protesta, koji su izbili širom zemlje, kao reakcija na smrt devojke kurdskog porekla Mahse Amini (22), koja je preminula nakon što je iranska policija za moral privela zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar