Nemačka: Pet državljana Tadžikistana optuženo za terorizam

BERLIN – Savezno tužilaštvo u Nemačkoj saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv pet tadžikistanskih državljana zbog članstva u terorističkoj organizaciji „Islamska država“ (ID) i pripreme terorističkog nasilja kroz prikupljanje sredstava i regrutovanje ljudi za napade.

Jedan od optuženih, identifikovan kao Aziz B, osumnjičen je da je imao blizak kontakt sa dvojicom visokih lidera ID u Avganistanu i da je upravljao terorističkom mrežom na ruskom i tadžikistanskom jeziku za širenje propagande organizacije, navodi se u saopštenju tužilaštva, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se petorica osumnjičenih, koji su uhapšeni prošle godine, sumnjiče da pripadaju ćeliji ID u zapadnoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, čiji su pripadnici imali uputstva i materijal za izgradnju bombi i planiranje napada u Nemačkoj.

U saopštenju se navodi i da su oni trenirali „Pejntbol“ kako bi poboljšali svoje vojne veštine i taktike, a veruje se da su neki od pripadnika ove grupe imali kontakt sa islamističkim teroristom, koji je prošle godine u Beču ubio četiri osobe.

Tužilaštvo navodi da je ova mreža prikupljala sredstva za operacije „Islamske države“ i regrutovala potencijalne militante, a da je imala važnu ulogu u radikalizaciji čoveka koji je uleteo vozilom u masu u švedskom glavnom gradu Stokholmu 2017. godine, i ubio četiri osobe, a povredio još 15.

Prošle nedelje danska policija je saopštila da je uhapsila 13 osoba, dok je nemačka policija uhapsila još jednu, zbog sumnje da su pokušali da naprave eksploziv i izvedu terorističke napade u ovim zemljama, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.