U trendu

Podignuta optužnica za pljačku Muzeja u Drezdenu

BERLIN – Nemački tužioci saopštili su danas da su podneli optužnicu protiv šest osumnjičenih za krađu nakita neprocenjive vrednosti iz 18. veka iz drezdenskog muzeja 2019.

Nemački državljani, muškarci starosti od 22 do 27 godina, optuženi su da su 25. novembra 2019. provalili u muzej „Zeleni trezor“ u Drezdenu i ukrali 21 komad nakita koji sadrži više od 4.300 dijamanata, ukupne osigurane vrednosti od najmanje 113,8 miliona evra, prenosi AP.

Tužioci su saopštili da su optuženi pre provale u muzej podmetnuli požar, kako bi prekinuli napajanje električne energije u uličnoj rasveti ispred muzeja, a takođe su zapalili i automobil u susednoj garaži pre nego što su pobegli u Berlin.

Kako se navodi, sve dosadašnje istrage nisu dale rezultate, te ukradeni nakit još nije pronađen.

Osumnjičeni za ovu pljačku, koji su u pritvoru, kako navode tužioci, nisu odgovorili na optužbe protiv njih.

Optužnica je dostavljena državnom sudu u Drezdenu, koji će sada morati da odluči da li će i kada slučaj predati na suđenje.

Muzej „Zeleni trezor“ jedan je od najstarijih svetskih muzeja, a osnovan je 1723. godine i sadrži riznicu Avgusta Drugog Snažnog, koja se sastoji od oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.