U trendu

Nemačka policija zadržala izbeglice

Nemačka policija zadržala je danas grupu od 25 izbeglica hrišćanske vere iz Iraka, koje su odbile češki azil i prešle u Nemačku.

Izbeglice su zaustavljene na pet kilometara sa nemačke strane granice. Prema pisanju medija njima preti vraćanje u Češku, gde ih najverovatnije čeka pritvor u izbegičkim centrima zatvorskog tipa, a potom i deportacija u Irak.

„Autobus je na nemačkoj strani granice. Zauzeli su ga nemački policajci“, potvrdio jeza češki radio vlasnik auto prevoznika čiji autobus su izbeglice iznajmile sinoć kako bi se prevezle u Esen u Nemačkoj.

Češka fondacija Generacija 21 u dogovoru sa Vladom Češke prebacila je početkom godine grupu od 89 hrišćana sa Bliskog istoka u Češku, zbog pretnji Islamske države. Grupa izbeglica trebalo je da dobije azil i češki pasoš, ali se jedan deo predomislio i krenuo ka Nemačkoj.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec privremeno je obustavio projekat pomoći hrišćanima iz Iraka i Sirije koje ugrožava teror Islamske države.

„Videćemo šta će uraditi Nemačka, da li će ih na osnovu medjunarodnih sporazuma vratiti Češku. Primićemo ih, smestićemo u centar zatvorenog tipa i najverovatnije pokušati da vratimo odakle su došli“, kazao je Hovanec.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka izjavio je da neće dozvoliti da Češka za izbeglice postane „nekakva turistička agencija koja ih o svom trošku samo prevozi bliže sanjanoj Nemačkoj“, jer je uslov za učešće u projektu pomoći bio da izbeglice žele azil u Češkoj.

Kada su u pitanju izbeglice koje je Češka prebacila direktno iz Iraka na svoju teritoriju, Češka može da ih bez problema deportuje u zemlju porekla.

Inače, odluka o prelasku u Nemačku, ove izbeglice može „skupo da košta“, zbog toga što Češka migrantima oduzima mobilne telefone i novac, ali i naplaćuje smeštaj u izbegličkim centrima do završetka upravnog postupka, koji čak i u onim zatvorskog tipa četvoročlanu porodicu košta 1.200 evra mesečno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.