U trendu

Nemačka ponudila pomoć Turskoj nakon zemljotresa

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je saučešće turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa, koji je, prema poslednjim informacijama, usmrtio više od 1,000 ljudi u Turskoj.

Šolc je tom prilikom rekao da je Berlin spreman da pruži pomoć „u suočavanju s katastrofom“,rekao je on.

„Naše misli su sa povređenima, kojima želimo brz i potpun oporavak, i sa onima koji su tako neočekivano izgubili članove porodice“, naveo je Šolc.

Šef turske Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Junus Sezer, saopštio je ranije danas da je broj poginulih u zemljotresu povećan na 1,014, kao i da je uništeno oko 2,824 zgrade.

Ranije danas mobilisano je deset timova iz Evropske unije za urbanu potragu i spasavanje, i to iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Malte, Holandije, Poljske, Rumunije kako bi pružili podršku na terenu posle snažnog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju.

Italija, Španija i Slovačka su takođe ponudile svoje spasilačke timove Turskoj.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je izraze saučešća svojim kolegama, turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Ruski lider je potvrdio da je zvanična Moskva spremna da pruži svu neophodnu pomoć i Ankari, i Damasku.

U MUP-u Srbije ranije danas je Tanjugu potvrđeno da Srbija Turskoj upućuje pomoć u vidu Specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije, što uključuje 21 pripadnika MUP-a i 3 oficira za vezu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.