U trendu

Nemačka pooštrava kontrolu granice zbog migranata

BERLIN – Nemačka će pooštriti kontrolu granice na prelazima sa Austrijom na šest meseci počev od novembra zbog nedavnog porasta broja migranata koji dolaze preko Zapadnog Balkana, izjavila je danas u Berlinu nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Očigledan je povećani priliv migranata u Evropu i to me brine, rekla je Fezer posle sastanka sa nemačkim saveznim i gradskim liderima na kojem su razmatrane aktivnosti za borbu protiv ilegalnih migracija, prenosi Rojters.

Fezer je istakla da će Austrija i Češka, takođe, pojačano kontrolisati prolazak ljudi preko svojih granica sa Slovačkom.

Nemačka ministarka je kritikovala viznu politiku Srbije ocenjujući da slobodan visni režima sa zemljama kao što su Indija i Tunis doprinosi migracijama duž rute Zapadnog Balkana.

Mađarska, Srbija i Austrija su prošle sedmice usvojile nove mere za smanjenje priliva ilegalnih migranata u EU preko Zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan ostao je glavna ruta za prelazak migranata do EU, saopštila je agencija za granice Fronteks prošlog meseca kada se priliv migranata povećao za 141 odsto u odnosu na avgust i iznosio je 15.900.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar