U trendu

Nemačka predlaže reformu interventnih jedinica EU

BERLIN – Nemacka je sa još cetiri zemlje članice Evropske unije pokrenula inicijativu za formiranje brzih interventnih vojnih jedinica, javljaju danas nemački mediji.

Koncept predviđa dalji razvoj postojeće Borbene grupe EU u jedinice koje bi mogle „brzo i intenzivno“ da intervenišu u svim delovima sveta.

„Najnoviji dogadaji u Afganistanu su ponovo pokazali da EU mora da bude u stanju da interveniše robusno i brzo“, stoji u dokumentu koji su osim Nemacke potpisale i Holandija, Portugalija, Finska i Slovenija, prenosi Hina.

U dokumentu, u koji je agencija dpa imala uvid, pet zemalja predlaže da se omoguci formiranje „koalicije voljnih“ i izvan okvira Člana 44 Ugovora Europske unije, koji reguliše nadležnost u slucaju intervencija, što bi omogucilo više fleksibilnosti i „modularne akcije“ kao podršku kriznom menadžmentu Brisela.
Nova jedinica brojala bi do 5.000 vojnika.

Dosadašnji koncept Borbene grupe EU predviđa dve jedinice sa po 1.500 vojnika, a sastav jedinica se menja svakih šest meseci.

Ova borbena jedinica do sada nije delovala na terenu.

O dokumentu pod nazivom „Više spremnosti, više fleksibilnosti, više saradnje – zajednicki ka novom nivou kriznog menadžmenta EU“ trebalo biti da se raspravlja do sledeceg proleća.

Nemacka ministrica obrane Annegret Kramp-Karenbauer rekla je za javni servis Dojčlandfunk da je glavna ideja predloga o reformi interventnih jedinica brža reakcija na terenu.

„Ova reforma bi omogucila prebacivanje odgovornosti na regionalne strukture što bi ubrzalo procese“, rekla je Kramp-Karenbauer.

Kako je objasnila, Savet EU bi u tom slučaju ovlastio određenu grupu članica EU koja bi preuzela vođstvo u slučaju potrebe za intervencijom.

Ona je ukazala na to da su na mnogim primerima, a posebnoe u slučaju evakuacije iz Kabula, pokazalo da „bez SAD, zemlje EU-a nisu tako delotvorne kako bi to želele“ i da je zato potrebno pokrenuti reforme kojima bi se „poboljšali procesi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar