U trendu

Nemačka: Predložena legalizacija upotrebe kanabisa u rekreativne svrhe

BERLIN – Nemačke vlasti su danas predložile usvajanje zakona kojima bi bilo omogućeno privatno uzgajanje i distribucija kanabisa kroz neprofitne grupe.

Međutim, izbačen je predlog o legalizaciji prodaje kanabisa u licenciranim prodavnicama širom Nemačke, koji je bio deo prvobitnog nacrta zakona, prenosi Rojters.

Umesto toga, navodi se, predviđen je pilot projekat za mali broj licenciranih prodavnica u pojedinim pokrajinama kojim će se testirati efekti komercijalnog lanca snabdevanja rekreativnim kanabisom na javno zdravlje, zaštitu maloletnika i crno tržište.

Ukoliko predlog zakona bude usvojen, pojedincima će biti dozvoljeno da nabave do 25 grama kanabisa dnevno za rekreaciju i najviše 50 grama mesečno.

Za mlađe od 21 godine, mesečni limit će biti 30 grama.

„Dosadašnja politika je propala, sada moramo da idemo novim putem“, rekao je nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah.

Nemački ministar poljoprivrede Čem Ozdemir najavio je, na zajednoičkoj konferenciji za novinare, da će rekreativna upotreba kanabisa biti legalna u toj zemlji do kraja 2023. godine.

Pored toga, ministri su saopštili da novi zakon predviđa amnestiranje svih koji su u prošlosti prekršili zakone kojima je kriminalizovana upotreba kanabisa.

Sa druge strane, iz sindikata nemačke policije (GdP) plan su nazvali „političkim manevrom“ do kog dolazi zbog nestrpljenja korisnika kanabisa.

„Kada je reč o ilegalnoj trgovini kanabisom na crnom tržištu, Lauterbahov predlog neće imati značajnijeg uticaja na taj problem. To se takođe odnosi na rizično korišćenje kanabisa od strane maloletnih lica“, rekao je šef GdP-a Aleksandar Poic za RND, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.