U trendu

Nemačka preduzima mere za smanjenje uvoza tečnog prirodnog gasa iz Rusije

BERLIN – Nemačka vlada želi da ograniči uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije, u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata, navodi se u dokumentu nemačke vlade u koji je Blumberg imao uvid.

„Savezna vlada ne podržava nabavku ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG)“, napisao je zamenik ministra energetike Patrik Grajčen u odgovoru na niz pitanja koje su postavili poslanici konzervativne opozicije.

Prema njegovim rečima, vlada je obavestila kompanije da će preduzeti odgovarajuće mere da suzbije kupovinu ruskog gasa, koliko je to moguće.

„Nemačka vlada je svesna da ruski gas stiže do uvoznih terminala u susednim zemljama. Međutim, nema informacija o transportu i potrošnji goriva unutar Evrope, pa stoga je teško proceniti koliko ga je trenutno uskladišteno“, naveo je Grajčen, prenela je američka agencija.

Kompanije će ubuduće biti u obavezi da obaveštavaju Komisiju o poreklu nabavke prirodnog gasa ukoliko je njihov obim veći od pet teravat časova, navodi se u vladinom dokumentu.

Portparol Ministarstva privrede, koje je takođe nadležno za energetiku, odbio je da komentariše dokument i koje konkretne mere vlada preduzima.

Evropski gasovodni tokovi iz Rusije pali su na istorijski minimum od invazije Kremlja na Ukrajinu prošle godine.

Da bi se nadoknadio manjak, isporuke tečnog gasa iz celog sveta su porasle – uključujući Rusiju – i ne podležu nikakvim sankcijama EU.

Samo su Velika Britanija i nekoliko manjih država formalno zabranile uvoz super goriva iz Rusije, a mnoge od tih isporuka preusmerene su u druge luke.

Zemlje poput Francuske, Belgije, Holandije i Španije i dalje prihvataju isporuke ruskog tečnog gasa, koji sada čini oko šest odsto uvoza gasa na kontinentu, prema podacima nemačke lobističke grupe Zukunft Gas, navodi Blumberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar