U trendu

Nemacka prima Avganistance ugrožene pod vlašću talibana

BERLIN – Nemačka je otpočela novi program za prijem Avganistanaca za koje se smatra da su najugroženiji nakon prošlogodišnjeg talibanskog preuzimanja vlasti u Kabulu, saopštila su danas nemačka ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova.

Berlin je obećao da će primiti oko 38.000 Avganistanaca, koji su posebno ugroženi pod vlasću fundamentalnih islamista, a oko 26.000 ljudi već je stiglo u Nemačku, prenosi Rojters.

Po novom programu Nemačka će mesečno primati 1.000 Avganistanaca sa članovima porodica, pre svega onih koji su aktivni u zagovaranju ženskih i ljudskih prava ili onih koji rade u pravosuđu, politici, medijima, obrazovanju, kulturi, sportu ili nauci.

Avganistanci koji su doživeli nasilje ili progon zbog pola, seksualne orijentacije ili vere takođe mogu imati koristi od programa.

„Na osnovu definisanih kriterijuma za prijem, možemo ponuditi zaštitu posebno ugroženim i ranjivim osobama iz Avganistana“, rekla je ministarka unutrasnjih poslova Nensi Fezer.

Nemačka će u odabiru ugrožernih osoba i grupa sarađivati sa organizacijama civilnog društva.

Rojters podseća da Berlin nije priznao talibane kao legitimnu vlast otkako su preuzeli Avganistan u avgustu 2021. godine, a nakon što su se strane snage koje podržavaju SAD povukle iz te zemlje posle dve decenije rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.