Nemačka: Sankcije EU protiv Turske ostaju na stolu

BERLIN – Sankcije Evropske unije Turskoj ostaju na stolu, upozorila je danas Nemačka, nakon što je Ankara odlučila da se povuče iz Istanbulske konvencije, pakta osmišljenog za borbu protiv nasilja nad ženama.

Evropski lideri će razgovarati o zategnutim odnosima sa Turskom na samitu EU kasnije ove nedelje, u cilju ažuriranja sporazuma iz 2016. godine kojim je Ankara ograničila ulazak migranata u Evropu u zamenu za finansijsku podršku EU, preneo je Rojters.

Prošle godine, EU je zapretila Turskoj sankcijama nakon napetosti zbog višedecenijskog spora između Ankare i Atine u Sredozmenom moru koji se ponovo rasplamsao, ali odnosi su se od tada popravili i EU je stavila odustala od planova da Turskoj uvede snakcije.

Odluke Ankare donete prošle nedelje umanjile su nade da će odnosi između Turske i 27-članog bloka biti bolji.

„U istočnom Mediteranu dolazi do deeskalacije, (ali) odluka o HDP-u (Narodnoj demokratskoj partiji) ili povlačenju Istanbula iz Konvencije sigurno su pogrešni signali“, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas nakon sastanka sa kolegama iz EU tokom priprema za samit.

„Stoga ćemo pripremljene sankcije držati na stolu i zadržavamo pravo da ih nametnemo ako se Turska udalji od konstruktivnog kursa kojim je u poslednje vreme išla kada je reč o određenim temama sa EU“, rekao je Mas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.