Nemačka: Šest mesci pred izbore – CDU pada, Zeleni rastu

BERLIN – Šest meseci pred parlamentarne izbore u Nemačkoj vladajuća CDU/CSU, odlazeće kancelarke Angele Merkel, sve više gubi na popularnosti.

Afera oko zaštitnih maski, problemi sa isporukama vakcina, ali i gubitak na izborima u pokrajinama Baden-Virtenberg i Rajnland-Pfalc, te i otvoreno pitanje kofga će „unionisti“ odrediti za kandidata za kancelara, doveli su do gubitka podrške.

Prema aktuelnom istraživanju instituta „Forsa“, CDU/CSU trenutno bi mogao osvojiti 29 odsto glasova, što je za čak četiri odsto manje nego prošle nedelje.

Na ovom nivou podrške unionisti su poslednji put bili pred pandemiju.

Od slabljenja unionista profitiraju pre svega Zeleni koji bi u ovom trenutku osvojili 21 odsto glasova, što je za tri procenata više.

Socijaldemokratska partija (SPD) ostala je nepromenjeno na 16 odsto podrške, a nepromenjeno je i stanje kada je reč o Slobodarskog partiji (FDP) i Levice, koje mogu osvojiti po osam odsto glasova.

Pad unionista ispod 30 odsto znači da samo sa Zelenima trenutno mogu formirati vladu.

Aktuelni rezultati ne omogućavaju nastavak aktuelne koalicije CDU/CSU i SPD, kao ni takozvanu semafor koaliciju „Zelen-crvena-crvena“.

Kada je reč o kandidatima unionista za kancelara najveću podršku građana uživa šef CSU Markus Seder kojem bi 36 odsto Nemaca dalo glas.

Ako bi CDU postavio scig novog lidera Armina Lašeta za kandidata za kancelara on bi trenutno dobio svega 21 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.