Nemačka stampa: Tompsonova pesma zasena Merkelin nastup

BERLIN – Nemački mediji izvestili su o prisustvu kancelarke Angele Merkel Zagrebu, a Der Tagešpigel piše da su njen nastup na predizbornom skupu HDZ-a zasenili upadljivi nacionalistički tonovi pesme „Lijepa li si“ Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo i čiji nastupi su u više navrata poslednjih godina bili zabranjeni i u Nemačkoj.

Dojče vele prenosi da ovaj berlinski list piše da nemački gosti verovatno nisu bili ni svesni čija se to pesma ori sportskom dvoranom Cibona.

List se osvrnuo i na govor Karla Rešlera, nosioca liste HDZ na evropskim izborima.

„Umesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o ‘najvećoj tragediji hrvatskog naroda’ u austrijskom Blajburgu.“

Der Tagešpigel dodaje da „ni počasnom govorniku Manfredu Veberu očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana, koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom ‘kriminalne grupe’ za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u Bosni“.

Frankfurter Algemajne Cajtung piše, prenosi DW. da je Nemačka „partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama“. Spominju iseljavanje desetine hiljada Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013. „Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sistem“, piše FAZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.