U trendu

Nemačka štampa: Varufakis, neprobojan kao šlem

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis neprobojan je kao šlem, pišu danas nemački mediji uz komentar njegove fotografije na motorciklu sa kacigom i konstatuju da je on zapravo bio osoba koja razdražuje i da je sa drugim ministrima finansija zemalja Evropske unije imao sukobe.

Njegova misija je sada završena, piše štampa, navodeći da je ostavka ispravna posledica i da taj profesor ekonomije nema više zadataka za vreme posle referenduma.

On je svojim beskonačnim predavanjima ljutio resorne kolege, ali i time doprineo tome da građani na referendumu ojačaju leđa vladi u Atini, pišu nemackci mediji i dodaju da je mandat naroda vladi okončao istovremeno i političku misiju ministra finansija i da je od sada pri škakljivim pregovorima potreban jedna vrhunski senzibilitet.

Mediji ocenjuju da Atina sebi više ne može priuštiti  da izjavama iscrpljuje nerve kreditora do poslednjeg atoma i zaključuju da je u tom smislu ostavka jedna dobra vest.

Mediji podsećaju njegove komentare evro- krize, među kojima je i jedna izjava iz 2011. godine, kada je tvrdio da bi se, kada bi postojala politička volja, kriza mogla rešiti za jedan mesec.

On je važio za tvrdog tipa, tvrdog kao jedan šlem, pišu mediji o Varufakisu i navode da je on još u svom obrazloženju ostavke izrazio protiv svojih ministarskih kolega.

Varufakis je, naime, odmah posle saopštavanja rezulatata referenduma naveo da pojedini ministri finansija evrozone i kreditori ne bi voleli da on prisustvuje sastancima i da je grčki premijer Aleksis Cipras ocenio da bi njegova ostavka „mogla da pomogne u postizanju sporazuma“ i da zbog toga on napušta svoje mesto ministra finansija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar