U trendu

Nemačka: Uhapšeni članovi ID, planirali napad na vašar u Esenu

Nemačka policija uhapsila je danas tokom velike racije u više saveznih pokrajina šest osoba osumnjičenih da su kao članovi Islamske države planirali napade na javnim mestima, između ostalog i na Božićni vašar u Esenu.

Svi uhapšeni su Sirijci starosti između 20 i 28 godina. Tokom pretresa na osam lokacija u Kaselu, Hanoveru, Esenu i Lajpcigu zaplenjeni su mobilni telefoni, laptopovi i dokumenta.

Istražitelji su do njih došli zahvaljujući dojavi izbeglica koji su naveli da su osumnjičeni aktivno učestvovali u Siriji kao borci Islamske države.

U Nemačku su došli sa lažnim identitetom kao izbeglice, prenosi „Velt“.

Oni su, kako je saopštilo javno tužilaštvo Frankfurta na Majni, osumnjičeni da su pripremali „napad sa oružjem i eksplozivom na javna mesta u Nemačkoj“.

U racijama je učestvovalo skoro 500 policajaca.

Prema informacijama „Bilda“ mogući cilj napada bio je Božićni vašar u Esenu koji počinje sledeće nedelje. To su, kako se navodi, otkrili istražitelji prilikom praćenja telefonskih razgovora.

Informaciju o navodnim planiranim napadima preneo je i Hesiše Rundfunk pozivajući se na krugove bliske istrazi, mada policija još uvek nije potvrdila te navode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.