Nemačka ukida sva ograničenja za zapošljavanje građana Hrvatske

Nemačka od 1. jula ukida sva ograničenja pristupu nemačkom tržištu rada za hrvatske državljane, kao i za hrvatske firme koje će bez ograničenja moći da šalju radnike na rad u tu zemlju, preneli su hrvatski mediji pozivajući se na današnju odluku nemačke vlade.

Kako prenosi agencija Hina, u saopštenju posle redovne sednice vlade u Berlinu, navodi se da 30. juna završava prelazna faza ograničenog pristupa nemačkom tržištu rada za hrvatske državljane i firme i dodaje da nemačka vlada neće iskoristiti mogućnost produženja ograničenja za još dve godine.

Do sada je u Nemačkoj bio omogućen pristup tržištu rada za akademski obrazovane građane Hrvatske koji su pronašli zaposlenje shodno svojoj struci, a od ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. tržište rada je bilo otvoreno i za naučnike i sezonske radnike.

Početkom ove godine ograničenja su dodatno ublažena pa je tako bilo omogućeno zapošljavanje i onim radnicima iz Hrvatske sa stručnom spremom za koju su se školovali „najmanje tri godine“. Ograničenja su jedino postojala za građevinske firme i firme koje se bave čišćenjem objekata u Nemačkoj i koje su htele da zaposle radnike iz Hrvatske.

Ukidanjem ograničenja od 1. jula nemačko tržište rada otvoreno je i za poslednju kategoriju radnika, onih bez stručne spreme, dok će firme moći neograničeno da zapošljavaju hrvatske radnike ali će morati da se pridržavaju nemačkih zakona koji definišu i minimalnu satnicu.

Nemačka vlada računa da će iz Hrvatske godišnje u Nemačku na rad odlaziti 10.000 ljudi, ali i da bi taj broj mogao varirati u zavisnosti od situacije u Hrvatskoj.

Hina navodi da je ukidanje ograničenja za građane Hrvatske koja je 1. jula 2013. postala punopravna članica EU presedan jer je to prvi put da Nemačka pri proširenju EU ne koristi svoje pravo uvođenja ograničenja od punih sedam godina.

(Beta)

1 komentar
  1. Pera

    Nemačka pamti svoje saveznike iz prošlosti, „Danke Dojchland“, pravi pozdrav iz Hrvatske i očito delotvoran. Interesantno, ako se pogleda okruženje u kome je danas Srbija, i vrati malo u prošlost i pogleda ko su bili saveznici Nemačke ne tako davno, i koje su države dobile ulaznicu u EU, može se izvući vrlo interesantan zaključak.

Napišite komentar