U trendu

Nemačka: Uklonjena zabrana o davanju informacija o abortusu

BERLIN – Većina nemačkih poslanika danas je glasala da se ukloni deo nemačkog krivičnog zakona kojim je bilo zabranjeno lekarima da daju informacije o procedurama za abortus.

Taj potez, koji je predvodila vladajuća koalicija koju čine Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i stranka Slobodnih demokrata (FDP), takođe su podržali i poslanici krajnje levičarske stranke Levica.

Protiv je bio konzervativni opozicioni blok Demohrišćana (CDU) i njihova bavarska sestrinska stranka CSU, kao i krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), preneo je portal Politiko.

„Svako može da širi bilo kakve informacije o abortusu na internetu; visokokvalifikovanim lekarima je krivičnim zakonom zabranjeno da daju činjenične informacije. Ovo je apsurdno i nepravedno“, rekao je ministar pravde Marko Bušman iz FDP, jedan od glavnih zagovornika današnje odluke.

Odgovarajući na kritike konzervativnih stranaka, koje su izrazile zabrinutost da bi abortus mogao biti banalizovan, Bušman je naglasio da će „komercijalizacija i banalizovanje reklama“ ostati zabranjene, ali da žene imaju pravo na ključne informacije o prekidu trudnoće.

Nemački parlament nije glasao o zakonskom okviru koji reguliše abortus u zemlji: procedura je i dalje tehnički nezakonita, iako žene neće biti krivično gonjene ako se podvrgnu savetovanju i trudnoću prekinu u roku od 12 nedelja od začeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.