U trendu

Nemačka uvodi ministarsko odeljenje za usamljene

BERLIN – Nemačka razmišlja o uvođenju posebnog odeljenja unutar ministarstva zdravlja koji bi se brinuo o problemima usamljenih građana, objavili su danas nemački mediji.

„Dosad se premalo pažnje posvećivalo bolestima koje uzrokuje usamljenost. Jedna nedavna studija pokazuje da usamljenost često uzrokuje psihičke bolesti poput depresija, anksioznosti ali i bolesti krvotoka“, rekao je funkcioner socijalista Karl Lauterbah za dnevnik Velt am Zontag, prenosi Hina.

On je tražio da se po uzoru na Veliku Britaniju, uvede posebnu komisiju pri ministarstvu zdravlja koje bi se bavilo usamljenošću i štetama koje ta pojava nanosi društvu.

Ideju o posebnoj komisiji za usamljene podržao je i funkcioner vladajuće Demohrišćanske Unije (CDU/CSU) Markus Vajnberg.

„Mora biti više mesta i programa koji bi usamljenim ljudima omogućili ponovno uključivanje u društveni život“, rekao je Vajnberg.

Političarka Zelenih Marija Klajn Šmajnk traži da se izradi studija troškova uvođenja dodatnih mera za borbu protiv šteta koje uzrokuje usamljenost.

„Polazim od toga da se svaka investicija u borbi protiv usamljenosti isplati“, rekla je Klajn-Smajnk.

Nemački list Velt am Zontag piše da se broj stanovnika industrijski razvijenih zemalja povećava u toj meri da stručnjaci govore o „epidemiji usamljenosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.