U trendu

Nemačka vlada usvojila mere za postizanje klimatskih ciljeva

BERLIN – Nemačka vlada postigla je danas nakon duge sednice dogovor oko klimatskog paketa kojim bi trebao obezbediti postizanja klimatskih ciljeva Nemačke do 2030. godine.

„Iza nas je jedan dug i radno intenzivni sastanak. No na kraju smo ipak u vladinom odboru posvećenom klimatskoj politici doneli zaključke za ostvarenje klimatskih ciljeva do 2030. i za razdoblje nakon toga“, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon sednice klimatskog odbora nemačke vlade, tzv. klimatskog kabineta, koja je započela sinoć.

Paket mera demohršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel predviđa subvencije u stambenom i saobraćajnom sektoru kojima bi se finansirao prelaz na održive izvore energije kao i bolju toplotnu izolaciju objekata.

Istovremeno bi fosilna goriva poput benzina, dizela, lož ulja i uglja poskupeli zbog postupnog uvođenja obračunavanja dodatne takse koja bi se ravnala po količini emisije ugljen dioksida.

Prema nekim procenama, ova mera bi trebalo da poskupi gorivo za oko 12 evro centa po litri. Zauzvrat bi oni koji automobilom putuju na posao uživali u većim poresknim olakšicama.

Mere predviđaju i pojeftinjenje održivih oblika saobraćaja poput putovanja železnicom uz istovremeno poskupljenje domaćih letova.

Merkelova je upozorila na to da je prilikom donošenja mera obraćana pažnja na to da te mere budu ostvarive u praksi.

„Politika je ono što je ostvarivo u praksi“, rekla je Merkelova, prenela je Hina.

Njen zamenik i ministar finansija Olaf Šolc (Socijaldemokratska stranka Nemačke SPD) upozorio je na to da usprkos predviđenim troškovima od 53 milijarde evra za potrebe klimatskog paketa neće biti novih zaduženja.

On je istovremeno upozorio na pokret „Petkom za budućnost“ na čijim protestima se samo danas u Berlinu okupilo preko 250.000 građana.

„Petkom za budućnost“ nas je sve dobro protresao. Klimatskim paketom smo sada učinili pravu stvar“, rekao je Šolc.

Klimatski paket su pozitivno prihvatila finansijska tržišta.

Akcije energetskih i automobilskih kompanija su zabeležile lagani rast posle podne.

Udruženja za zaštitu životne sredine su, naprotiv, kritikovale vladin klimatski paket kao nepotpun i prespor.

„Ove odluke neće biti dovoljne ako se žele ostvariti klimatski ciljevi“, rekla je Klaudija Kemfert iz Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja.

Zaključke nemačke vlade, takođe, je kritikovala i parlamentarna opozicija.

Alternativa za Nemačku (AfD) govori o „ideologiji na račun građana“, a Liberalno-demokratska stranka o „mešavini nekoordinisanih mera“.

Prema ispitivanju instituta Forsa za medijsku kuću RTL, 68 odsto građana Nemačke je spremno da promeni svoje navike ako bi to pogodovalo zaustavljanju klimatskih promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.