U trendu

Nemačke trupe konstatovale prisustvo ruskih snaga u Maliju

BERLIN – U danu kada su poslednji francuski vojnici završili svoje operacije i napustili grad Gao na severu Malija, nemačke trupe uočile su na aerodromu u tom gradu nekoliko desetina pripadnika po svemu sudeći ruskih bezbednosnih snaga, navodi se danas u nemačkom vojnom dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Pripadnici Vagner grupe, privatne vojne kompanije povezane sa Moskvom, od kraja prošle godine podržavaju vojsku Malija u borbi protiv islamističkih pobunjenika.

Učešće u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Maliju već neko vreme izaziva kontroverze u Nemačkoj, jer Mali produbljuje svoje veze iz epohe Sovjetskog saveza sa aktuelnim ruskim vlastima.

Nemačka je prošle nedelje suspendovala svoju vojnu izviđačku misiju u Maliju, sa oko 1.000 vojnika uglavnom raspoređenih u Gau, nakon što su lokalne vlasti ponovo ukinule dozvole za let.

Međutim, nemačke i britanske trupe u okviru snaga Ujedinjenih nacija su u ponedeljak primetile dva aviona na aerodromu Gao i to Embrajer 314 Super Tukano i L-39 Albatros, saopštila je nemačka komanda za zajedničke vojne operacije, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Francuska je u ponedeljak saopštila da su sve njene trupe, koje su se borile protiv islamističkih militanata u Maliju od 2013. godine, napustile tu zemlju nakon odluke u februaru da se povuku zbog pogoršanja odnosa između Pariza i Bamaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.