U trendu

Nemački ekstremisti planirali nestanak struje u zemlji i otmice javnih ličnosti

Nemačke vlasti su saopštile da su uhapsile grupu desničarskih ekstremista koja je planirala izazivanje nestanka struje u celoj zemlji, stvaranje uslova nalik građanskom ratu i otmice javnih ličnosti, uključujući ministra zdravlja Karla Lauterbaha.

Policija je u sredu uhapsila četiri osobe tokom racija izvedenih na više od 20 lokacija širom Nemačke, u okviru istrage započete u oktobru. Pod istragom je 12 osoba, navodi Asošiejted pres.

Uhapšeni su bili članovi grupe „Ujedinjene patriote“ na aplikaciji Telegram, povezani sa pokretom protiv antikovid mera i sa ekstremističkom grupom Građani Rajha, čiji pripadnici ne prihvataju ustavni poredak Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Cilj grupe je bio uništavanje trafostanica i dalekovoda radi izazivanja dugog nestanka struje širom zemlje, stvaranje „uslova nalik građanskom ratu“ i rušenje demokratskog poretka u Nemačkoj, navele su vlasti.

Članovi grupe su više puta izražavali prezir prema nemačkoj državi, kao i želju da ruski predsednik Vladimir Putin izvrši invaziju i na Nemačku, posle Ukrajine, navela je policija.

Policija je zaplenila 22 komada vatrenog oružja, uključujući pušku „kalašnjikov“, veliku količinu municije, hiljade evra u gotovini, brojne zlatne poluge i srebrne novčiće. Tokom pretresa su nađene i falsifikovane potvrde o testiranju i vakcinaciji protiv korona virusa.

Lauterbah je rekao da je „šokiran“ vešću o planu otmice i dodao da taj slučaj „pokazuje da protesti zbog korona virusa nisu samo postali radikalniji“, već da je reč o „pokušaju destabilizacije države“.

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je solidarnost sa Lauterbahom, navodeći da u Nemačkoj svako ima pravo da izrazi mišljenje, ali da „prava na slobodu imaju granice koje se prekoračuju kada se preti nasiljem“, prenosi Dojče vele.

„Borićemo se protiv neprijatelja naše demokratije svim sredstvima vladavine prava“, kazao je Šolc.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.